string (13) " asd"
        asd
Orfanul cu inima de parinte - sustineti proiectele lui - Recomandari - Milostenie.ro

Orfanul cu inima de parinte - sustineti proiectele lui
Tiberiu Antipa, un orfan cu inima de parinte


La doar două săptămâni de la naştere, a fost lăsat în maternitate. Singur, printre străini. Cu timpul, alţi străini i‑au devenit familie, iar instituţiile de protecţie socială - casă. A fost singura realitate pe care Tiberiu Antipa a cunoscut‑o până la vârsta majoratului, când a înţeles că în el stă puterea de a se împrieteni cu viaţa, alegând partea luminoasă a acesteia. Zâmbetele copiilor necăjiţi, ale celor din centrele de plasament şi recunoştinţa oamenilor străzii, cărora Tiberiu le poartă de grijă cum poate mai bine, sunt lumea lui de acum, plină de speranţă şi încredere în viitor.
Momentan, pentru Tiberiu Antipa acasă înseamnă Centrul de plasament „Sfântul Nicolae” din sectorul 1, unde locuieşte de şase ani, adică de la vârsta de 14 ani. Aici şi‑a descoperit vocaţia: să aducă bucurie în inimile copiilor trişti, printr‑o implicare energică în diverse proiecte şi campanii destinate acestora.
„Am învăţat de‑a lungul timpului - şi Îi mulţumesc lui Dumnezeu şi oamenilor care au avut grijă de mine - să ajut pe alţii, să fac proiecte şi să încerc să cunosc altă lume. Dacă îi văd zâmbind pe copii, mai ales pe cei fără părinţi, pe cei din familii defavorizate sau pe cei de pe stradă, am o mare mulţumire sufletească”, spune tânărul Antipa.

Hrăneşte oamenii străzii

În doi ani de zile, Tiberiu a fost parte activă în cinci acţiuni umanitare, educaţionale, recreative: „Un început de drum”, „Copiii, speranţa viitoare a lumii”, „Dăm viaţă viselor”, „Fii înger pentru un copil din centrul de plasament”, „Ajută un copil al străzii”. Fotografiile, diplomele, amintirile şi prieteniile câştigate în urma acestor activităţi sunt tot ce are el mai de preţ. Dintre toate, cel mai mare impact îl are iniţiativa umanitară „Ajută un copil al străzii”, dedicată oamenilor şi în special copiilor fără adăpost, care are ca obiectiv oferirea de hrană caldă, în fiecare vineri, de la ora 20:00, timp de patru luni de zile, în zona Gării de Nord. „Am început campania pe 22 ianuarie împreună cu alţi voluntari, prieteni care au vrut să fie alături de mine. Rămân impresionat de fiecare dată când îi întâlnesc pe oamenii de la Gara de Nord, deoarece sunt foarte comunicativi, aşteaptă în rând mâncarea şi ajută la curăţenie după ce servesc masa. Dacă ştii să‑i iei, vin spre tine. Sunt bebeluşi, copii, tineri, bătrâni care trăiesc în canale, mulţi dintre ei au SIDA şi îşi duc viaţa din ce primesc de la alţii. Nu suntem în măsură să criticăm viaţa lor şi nu ştim de ce au ajuns acolo. Fiecare are o poveste tristă. Încercăm să fim oameni, să le mai dăm o şansă. Cred că nu e aşa greu de oferit o masă caldă pentru care ei plâng şi mulţumesc de nu ştiu câte ori. În prima seară de vineri, au venit 60 de oameni, iar apoi numărul lor a crescut la peste 100 de persoane. Le oferim două feluri de mâncare, un desert şi un pacheţel cu alimente, toate preparate în bucătăria Centrului de plasament «Sfântul Nicolae». Pentru acest proiect, am creat o pagină de face­book, unde oamenii pot face donaţii şi noi dovedim (n.r. destinaţia banilor) prin poze, facturi fiscale. Dacă pui suflet în ceea ce faci, iese totul cu folos şi cu rezultate”, vorbeşte tânărul Antipa.

Calităţi de antreprenor

O zi din viaţa lui Tiberiu se împarte între cursurile postliceale pe care le urmează, serviciu şi voluntariat, aşadar un program încărcat şi diversificat, gândit astfel, pentru că, zâmbeşte el cu autoironie: „Nu vreau să mă apuce bătrâneţea fără să fac nimic”.
 „Mama Marina”,cum îi spun copiii, pe numele său Marina Gheor­ghiu, şefa Centrului maternal „Sfântul Nicolae”,este una dintre persoanele care l‑au văzut pe Antipa crescând: „Pe Tiberiu îl cunosc din 25 august 2010. Avea 14 ani. Au fost aduşi şase copii în acea zi la noi, pentru că s‑a desfiinţat căsuţa de tip familial unde ei au fost ocrotiţi timp de 7 ani. Dintr‑odată s‑au văzut puşi într‑un aşezământ de proporţii mult mai mari, cu copii veniţi din diferite medii, cu istoricul lor în spate şi cu foarte multe poveşti triste. Tiberiu are multe calităţi, dar în primul rând este ambiţios. El a avut tăria de a se ţine şi de şcoală, de a accepta şi sfaturile noastre, atunci când a văzut că unele drumuri alese de el nu erau tocmai cele bune, şi să revină lângă nişte oameni care îi vor binele. El a înţeles pe ce drum să meargă, până la urmă un drum bun, este apreciat de cei cu care lucrează şi cu care a dezvoltat nişte relaţii de încredere şi a făcut lucruri foarte bune. Este de remarcat că un copil care s‑a ridicat din rândul unor copii fără părinţi are puterea de a oferi acum mai departe ceva din partea lui, ceva mai mult decât ne aşteptam”.
La rândul său, Constantin Gavrilă, directorul Centrului de plasament „Sfântul Nicolae”, are cuvinte de apreciere la adresa tânărului: „Tiberiu are toate calităţile unui antreprenor: să iniţieze, să coordoneze, să integreze şi alte persoane în ideile lui. Îl apreciem cu toţii pentru lucrurile pe care le face cu seriozitate, cu implicare foarte mare şi cu dăruire. La rândul lui oferă ceea ce a primit. Dintre toţi copiii de la centru, Tiberiu se detaşează, este un model pentru ceilalţi şi cu siguranţă sunt mulţi aceia care îl vor urma de acum încolo. Practic, copiii ca el ne dau energie să continuăm munca pe care o avem. A reuşit prin faptul că a ştiut să se folosească de ocaziile pe care le‑a primit, iar felul lui de a fi, de a vorbi cu oamenii l‑a ajutat mult”.

„Eu nu o să uit niciodată de unde am plecat”

Optimist, luptător şi cu visuri mari, Tiberiu s‑a maturizat îna­inte de vreme, ştie ce vrea, încotro merge şi nu poartă resentimente nimănui, nici măcar familiei care nu l‑a vrut: „Chiar dacă nu ştiu nimic despre părinţii mei, nu i‑am văzut niciodată, am oameni care sunt părinţii mei. Echipa de la centru, oamenii cu care colaborez sunt ca părinţii mei. Mă sfătuiesc cu ei, să aleg ce e bine şi ce nu e. Am învăţat să nu stau în ideea asta - că nu am părinţi, şi să fac ce pot, să merg mai departe. Depinde doar de mine să fac ceva bun cu viaţa mea. Voi încerca, la rândul meu, ca ceea ce au făcut părinţii mei cu mine să nu fac cu copilul meu. E o lecţie uşoară.”
Pentru ziua de mâine şi pentru cele ce vor urma are un plan: „Proiectele pe care le fac sunt inima care bate în mine. Nu vreau să mă opresc, vreau să merg mai departe şi să deschid, împreună
cu doi prieteni, Asociaţia T.I.B.E.R.I.U.S. (Talent, Iubire, Bucurie, Empatie, Raţiune, Ideal, Umanitate, Speranţă), care să se ocupe de cazuri sociale (copii din centre de plasament, din familii defavorizate, monoparentale, copii abuzaţi), pentru că tristeţea care este în sufletul unui copil din centrul de plasament, numai unul asemenea lui o poate înţelege.”
Acesta este Tiberiu Antipa. Un nume care se impune, născut să învingă. Un tânăr care declamă cu seninătate: „Chiar dacă viaţa a fost grea cu mine, încerc să o fac mai frumoasă şi mai bună decât a fost ea cu mine. Eu nu o să uit niciodată de unde am plecat”.
Cei care doresc să îl sprijine pe Tiberiu în proiectele sale sociale îl pot apela la numărul de telefon 0720 442 826.

(Multumiri Ziarullumina.ro)