string (13) " asd"
        asd
Indrumari practice: Cu batic sau fara? - Ajutoare spre folos si mangaiere - Milostenie.ro

Indrumari practice: Cu batic sau fara?

Femeie ortodoxa batic 

Cu siguranță multe doamne sau domnișoare atunci când au pășit pragul unei biserici pentru a se reculege în liniște la o slujbă religioasă, au fost întâmpinate de sfintele băbuțe, bineintenționate, dar nu mereu diplomate, cu expresii de genul: ”Puneți ceva pe cap”; ”Să nu mai vii așa”; Ce?! Aici ești la discotecă?!”; ”Acoperăți capul”, etc.  Dacă nu sunteți familiarizate cu regulile bisericești, astfel de replici  vă scandalizează și chiar vă enervează.

”Fraţilor, vă laud că în toate vă aduceţi aminte de mine şi ţineţi predaniile cum vi le-am dat. Dar voiesc ca voi să ştiţi că Hristos este capul oricărui bărbat, iar capul femeii este bărbatul, iar capul lui Hristos: Dumnezeu. Orice bărbat care se roagă sau prooroceşte, având capul acoperit, necinsteşte capul său. Iar orice femeie care se roagă sau prooroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul; căci tot una este ca şi cum ar fi rasă. Căci dacă o femeie nu-şi pune văl pe cap, atunci să se şi tundă. Iar dacă este lucru de ruşine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-şi pună văl. Căci bărbatul nu trebuie să-şi acopere capul, fiind chip şi slavă a lui Dumnezeu, iar femeia este slava bărbatului. Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat. Şi pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. De aceea şi femeia este datoare să aibă (semn de) supunere asupra capului ei, pentru îngeri.”(Epistola Întâia către Corinteni a Sf. Ap. Pavel, cap. 11, versetele 2- 10)

Acest aspect al vieții practice creștin-ortodoxe are ca fundament smerenia. Este foarte adevărat că cea mai profundă smerenie este aceea ce vine din inimă și nu trebuie să ne limităm la cea externă, însă acoperirea capului de către femei este un act de recunoaștere a neascultării paradisiatice și în același timp, un mod de căință peste timp pentru acest păcat dar și pentru altele.

Să ne aducem aminte că în Vechiul Testament evreii când trebuiau să – și ceară iertare în mod profund de la bunul Dumnezeu, posteau, se rugau, se îmbrăcau în haine de păr de cămilă sau cânepă și își puneau cenușă în cap. Era semnul clar al dorinței de iertare și de împăcare totală.

Purtarea capului acoperit de către femeie atunci când se roagă, nu ține numai de prezența ei în Sfânta Biserică, ci acest lucru trebuie realizat și atunci când rugăciunea este săvârșită acasă ori în alt loc.

Dar, atenție foarte, foarte mare!

Nu trebuie să ne preocupe mai mult prezența baticului sau existența capului acoperit la rugăciune, în detrimentul rugăciunii în sine și a trăirii interioare cu care o rostim. Rugăciunea este o convorbire a omului cu bunul Dumnezeu iar modul în care ne înfățișăm la acest dialog, ține de calitatea noastră de fii ai lui Dumnezeu și de cea de creștin- ortodocși ancorați în conștiința smerită a existenței nostre.

Până la urmă, baticul nu este doar un accesoriu, ci este felul nostru de a ne raporta la mesajul biblic apostolic.

Alegerea vă aparține.

(Multumiri blogulului http://jurnalulunuipreotpacatos.eu)